Alexandra Blaga - Cum e sa fii wedding planner in Romania
Am cunoscut-o pe Alexandra Blaga la nunta Alinei Tanasa, unde am admirat settingul impresionant, perfect pentru o nunta de zi, desprinsa din povesti. Pana atunci vazusem nuntile organizate pentru Diana Enciu (prima nunta facuta) si cea a Teodorei Mocanu, doua nunti extrem de creative, cum rar mai vezi in Ro. Alexandra este un om mereu cu zambetul pe buze, glumeste mult, dar si lucreaza la fel de mult, realizand nunti de vis. Astfel, am discutat cu ea despre cum este sa fii organizator de nunti in Romania, inspiratie si ,,the perfect wedding”:
1. Cum te-ai decis sa devii wedding planner?
Ea, meseria a decis pentru mine (rade). Am lucrat intr-o agentie globala de Brand Activation, care avea sediu si la Bucuresti, unde eram asistent pe evenimente. De la persoana care m-a angajat am invatat foarte multe, cred ca acolo mi s-au activat niste beculete. In orice caz, dupa, am decis ca doresc sa pornesc propriul business si dupa cateva luni de research si 2 nunti incepute (a unui prieten si a mea) si nefinalizate (rade), am realizat ca nuntile si evenimentele sociale erau usor trecute cu vederea. Asa am decis sa ma concentrez pe nunti si pe conceptul acesta care nu era chiar atat de cunoscut la noi, de personal event planner, si sa incerc sa ofer ceva diferit. A urmat o pauza, timp in care am mai castigat niste experienta cu agentia la care lucrasem, care ma recrutase din nou pentru o vara la mare: Dinner in the Sky pentru unul dintre clientii agentiei. De aici a venit prima cerere de nunta, care s-a finalizat de aceasta data (rade). In anul cu prima nunta, cu fix 2 luni si jumatate inainte, o prietena m-a anuntat ca se casatoreste peste 2 luni si ca sa ma ocup. Si a ei a fost prima nunta realizata. Cred ca a avut mare incredere in mine, ca eu nu aveam, sigur, habar nu aveam ce fac, dar a iesit minunat. Si cam asa a inceput….slowly, but surely!
2. In Romania ce fel de cupluri apeleaza la un wedding planner?
Eu nu prea am clienti romani, dar majoritatea este formata din cei care nu au timp sa se ocupe. Si apeleaza la mine ca sa nu am timp nici eu sa dorm (rade).
3. Ce fel de nunti sunt cele mai cautate?
De zi, relaxante si party mult. De fapt, despre asta este vorba, sau ar fi ideal sa fie: un party cu toti cei dragi! Wow, dar fara efort, cumva .
4. Cum gasesti locatia perfecta?
As putea sa comentez mult aici, dar ma abtin. Nu prea exista asa ceva la noi, din cauza servicilor proaste pe care le ofera restaurantele. Din aceasta cauza, m-am axat pe o nisa: fac nunti in locatii atipice. Mi-am dorit asta si exact asta am atras: cupluri care isi doresc pur si simplu sa se simta bine, fara tam tam si agitatie, intr-o locatie unde de regula nu se fac nunti.
5. Ce presupune un table setting creativ?
Sa iti tii invitatii in suspans si sa se intrebe cum, ce? In orice caz, intotdeauna imi doresc sa fie o reflexie a gustului si a viziunii clientilor mei. Nu prea imi plac temele. Nu e ca o nunta Hawaiiana sau altceva. Este doar un setup. Totul incepe din momentul cand am locatia. Odata ce vad locatia, pot sa vizualizez totul ca un intreg.
6. Dar mancarea, ce preferi, bufet suedez sau servire la masa?
Mancare BUNA si atat. Din punctual meu de vedere, cateringul si personalul trebuie sa fie elemente exceptionale la un eveniment!
7. Dupa ce accepti sa lucrezi la o noua nunta, cum incepe tot procesul?
Verificare disponibilitate locatie si furnizori, propunere 2-3 maximum, alegere, contracte, bookuit tot. Imi place sa fac totul dinainte cu 6-7 luni, ca sa ma pot stresa si panica degeaba in saptamana dinaintea evenimentului pentru cele mai marunte si neinsemnate chestiuni (rade).
8. Spune-ne o amintire amuzanta de la o nunta?
August, 20, Domeniul Manasia, momentul dinaintea tortului: Compania 7 tocmai isi terminase prestatia si stateam la povesti. Si mi-a venit imediat in gand: ‘nu plecati, aduceti voi tortul!’ Pentru cine nu stie, Mita, unul dintre baietii din trupa este si actor si au improvizat ceva foarte funny: am corelat sunetul de la Dj cu un microfon, muzica pe fundal in surdina si noi vorbind, nimeni nu ne vedea: ‘’Mita, ia mana din tort”, zgomot de cutit pe jos, ‘’sterge-o bine, bai, doar nu servim asa tortul’’… si multe replici foarte misto. A fost foarte spontan si invitatii s-au distrat tare. Noi eram pe jos, radeam cu lacrimi, si nu, n-am scapat tortul, good ca era pe o masa (rade).
9. Ai avut vreodata o ,,wedding crisis’’, cum ai trecut peste?
Si cand dorm am (rade). De fiecare data am, au, toata lumea are: ospatarul, barmanul, mireasa, mirele, mama, catelul. Oricum, m-am analizat si am observant ca lucrez foarte bine sub presiune, deci le rezolv. Nu stiu, improvizez. Se poate sa nu iasa tot timpul, dar un simplu ‘’imi pare rau’’este mai de ajutor decat multe, chiar daca consideri ca nu este vina ta si nu ai niciun aport la ce s-a intamplat (da, mi s-a intamplat, dar I moved on).
10. Care este momentul tau favorit din cadrul unei nunti?
Wow, nu m-am gandit niciodata, dar ma gandesc acum: cand se termina tot (rade), sa plec in pat sau oriunde, numai sa ma odihnesc. Si asta, dar serios acum, cand imi intra clientii in locatie, iarba, padure, ce s-o nimeri si pe unii dintre ei ii vad lacrimand de ceva. Bocesc si eu, bineinteles!
11. In opinia ta cum arata nunta ideala?
Fara telefon si internet.
12. Care sunt cele mai populare trenduri de wedding decorations in acest moment?
Habar n-am, sincer. Nu prea imi plac temele/trenduri s.a.m.d., cum am mai spus, totul e in ce simti in acel moment. Bineinteles ca ma uit pe toate revistele si site-urile si ii analizez si pe ceilalti colegi din lume, descopar, sunt curioasa, dar cumva incerc sa le adaptez. Daca se poarta roz ciclam si la noi (la o nunta) nu se potriveste …. dar e bine sa ,,stay tuned”. (zambeste).
util pentru miri si nu numai 🙂
PS fotografii de nunta frumoase!