Iasi - 7 Lucruri de facut

La inceputul acestei luni am dat o fuga la Iasi, orasul pe care l-am vizitat pentru prima oara. Mi-am propus sa descopar cele mai dragute locuri de going out, dar si partea istorica a orasului. Asadar, iata ce poti face intr-un weekend in Iasi:iasi-all-430

1. Incepe-ti ziua cu un ceai la Art Georgies

Chiar in centru orasului, aproape de Palatul Culturii, se afla ceainaria-galerie de arta Art Georgies. Pe langa un ceai bun, poti admira obiectele de arta facute din mozaic, dar si citi o carte intr-o atmosfera linistita.

img_20161103_104733

img_20161103_104330

2. Viziteaza Gradina Botanica

Pentru ca imi place natura, am vrut neaparat sa vad Gradina Botanica din Iasi. Am ratacit vreo trei ore plimbandu-ma de la un capat la altul, iar la final am fost placut surprinsa de expozitia de flori de toamna si dovleci din cadrul serelor.

iasi-all-371

iasi-all-357

3. Descopera Bojdeuca lui Ion Creanga

Intr-un colt mai linistit al orasului se afla una dintre casele memoriale ale lui Ion Creanga, casa in care autorul si-a petrecut o mare parte a vietii sale si in care l-a avut musafir si pe Mihai Eminescu. Aici, iti poti aminti cu placere de povestile sale, multe obiecte personale inca regasindu-se in cele doua camere modeste.

iasi-all-453

iasi-all-450

4. Ia cina la etajul 13 deasupra orasului

Unul dintre cele mai frumoase view-uri asupra orasului se pot vedea din restaurantul Panoramic. Accesul se face prin hotelul Unirea, de unde se urca pana la etajul 13 al hotelulului , iar locul este ideal pentru o cina in doi.

iasi-all-161
iasi

5. Nu rata o plimbare in parcul Copou

Zona Copou este o zona studenteasca, frumoasa atat prin cladirile istorice, dar si prin atmosfera young. Parcul Copou a fost pe lista de to do in Iasi pentru ca am tinut neaparat sa vad teiul lui Eminescu. Mi-a placut mult si, pe langa asta, am prins un super apus! 🙂

iasi-all-124

iasi-all-140

6. Admira Palatul Culturii pe timp de noapte

Daca iesi la o plimbare pe timp de noapte, in special acum ca se insereaza mult mai devreme, nu rata Palatul Culturii. Poti da o fuga si prin Palace Mall, de pe terasa careia vei avea un view special al gradinilor desprinse parca dintr-un basm.

iasi-all-106

iasi-all-108

7. Viziteaza muzeele si Turnul cu Ceas din Palatul Culturii

Palatul Culturii gazduieste 4 muzee: cel de Istorie al Moldovei, Stiinta si Tehnica, Arta si cel Etnografic al Moldovei. Dupa o restaurarea care a durat mai bine de zece ani, palatul a fost redeschis spre vizitare in primavara acestui an. In plus, s-a realizat o cale de acces la turnul cu ceas, pe care l-am vizitat pentru prima data. Pe langa Peles, mi s-a parut una din cele mai frumoase cladiri din Romania, asa ca daca treceti prin Iasi trebuie neaparat sa va faceti timp sa-l vizitati 🙂

iasi_3

iasi_2

iasi

Photos: Ovidiu Cristian

Bonus - Our Iasi vlog cu DOVLECI SI PALATE 🙂

Recommended Posts
Showing 5 comments
  • Adina
    Reply

    Te mai asteptam pe la noi

    http://www.facebook.com/fashionspikeshop

    • Bucharest-style
      Reply

      Multumesc frumos!

  • chirobocea nicu
    Reply

    superb articol! in weekend mergem!

  • tiby
    Reply

    Eu recomand o plăcintă cu mar de la Cuptorul Moldovencei, o cafea cu lapte de la Teo’s Cafe din stația RATP Piata Unirii unde dacă ai noroc iți luminează ziua Ana sau Alexandra.
    De vizitat as începe cu Palatul Culturii, apoi Casa Dosoftei si te îndrepți ușor pe bd. Ștefan cel Mare, vizitezi frumoasa Mănăstirea Trei Ierarhi care este închisa intre orele 12-15, alături este Catedrala Catolica Sfânta Fecioară Maria Regină și Biserica Adormirea Maicii Domnului care are pe perete un ceas solar.
    Urmează apoi Mitropolia și Muzeul de sub Mitropolie (se vizitează gratuit), faci o poza cu Primăria Municipiului Iași (fost Palat Roznovanu), dai o tura Teatrului Vasile Alecsandri sa vezi și Filarmonica (fosta Casa Alecu Balş), faci stânga pe strada Cuza Voda pana ajungi în Piata Unirii unde in 1857, in fata vechiului han Petre Bacalu, au începuseră manifestațiile patriotice pentru Unirea Principatelor şi s-a dansat Hora Unirii în anul 1859.

    Faci o poza cu Hotelul Traian care trebuia sa fie Teatru, admiri impozanta clădire a palatului Brunstein aflat în renovare, mergi pe lângă Hotelul Unirea sa ajungi in bulevard unde tronează statuia Independentei sculptata de Gabriela Adoc si inaugurata de Ceausescu la 100 de ani de la Războiul de Independenta, te întorci prin parcul Mitocul Maicilor sa ajungi în strada Lăpușneanu pe lângă Muzeul Unirii unde a locuit Al. Ioan Cuza. In anul 1875, pe aceasta strada a locuit Mihai Eminescu, vizitezi anticariatul si admiri cafenele unde erau văzuți I.L. Caragiale, Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, poetul Mihai Codreanu.
    Urci dealul Copou admirând Biblioteca Centrala, Casa Tineretului, Parcul Voievozilor, Palatul Copiilor unde a locuit Regina Maria în timpul exilului din 1916-1918, vizitează Casa Pogor, Universitatea. Al.I. Cuzacu sala Pașilor Pierduți si Biblioteca Universității Tehnice. In spatele Universitatii găsești turnul de apa construit in 1897.
    Inainte de a intra in Parcul Copou, daca faci stanga poti admira clădirile de pe Aleea Copou fosta Aleea Principesa Maria.
    In Parcul Copou este Teiul lui Eminescu si Monumentul Regulamentului Organic realizat în 1841, fiind cel mai vechi monument de pe teritoriul României.

    Mai sus este Parcul Expoziției si Gradina Botanica. Când te întorci spre centrul orașului poți face un ocol pentru a vizita Muzeul Topârceanu si Bojdeuca Ion Creangă, Biserica Sf. Sava si Armeana, Biserica Bărboi, toate in zona Halei Centrale. Interesanta ar fi si o plimbare pe bd. Independentei unde poți vedea Biserica și Spitalul Spiridon, Facultatea de Medicina fost sediu al Universității Iași, clădirea Muzeului de istorie naturala unde a fost votat Al. Ioan Cuza, dar și sa descoperi cuvântul INDEPENDENTA scris cu ajutorul balcoanelor de pe clădirile dinspre bulevard apoi faci dreapta pana la Mănăstirea Golia unde urci în turnul de 30 de metri.

    In rest recomand sa te bucuri de covrigii cu mac, de mâncarea buna (recomand restaurantul Cuib din zona Centrului Vechi) și sa te încarci cu energie din zâmbetul și veselia ieșenilor.

    • Bucharest-style
      Reply

      Ce frumos, multumim de recomandari !

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.