Vlad Timaru (Cofee 2 Go) - Cum pornesti si dezvolti o afacere centrata pe cafea in Romania

Tu daca ai avea 15.000 de euro in ce i-ai investi? Afacerile cu cafea din Romania si in special francizele sunt pe val acum si am vrut sa aflam mai multe despre cum este sa ai o afacere centrata pe cafea la noi in tara. Am vorbit cu Vlad Timaru, fondator Coffee 2 Go despre ideea lui de business in cafea si despre evolutia uneia dintre cele mai de succes afaceri cu cafea ,,to go” din Ro:

Vlad Timaru, fondator Coffee 2 Go: ,,Ceea ce facem noi este sa <vindem timp la pahar>.”

1. Cum a pornit ideea de Coffee 2 Go?
Odata cu trecerea anilor, am fost din ce in ce mai preocupat de dorinta de eficientiza orice activitate, de a reduce consumul de resurse obtinand (cel putin) aceleasi efecte. La Coffee 2 Go tocmai asta facem: minimizam consumul (inutil) de timp si bani dedicat satisfacerii unei nevoi zilnice, si anume, nevoia de unei cafele de calitate.

Coffee 2 Go s-a nascut atunci cand am realizat faptul ca a bea cafea este pentru foarta multa lume un ritual zilnic, o rutina, o obisnuinta pentru care se aloca prea mult timp din putinul timp liber pe care il avem dimineata. Pe scurt, m-a inspirat ideea de a putea economisi zilnic (cel putin) 5 minute din timpul tau. Am putea spune ca de fapt, ceea ce facem noi este sa “vindem timp la pahar”.

2. De ce o afacere cu cafea?
Pentru ca la acel moment am identificat o nisa, o nevoie a pietei care nu era satisfacuta. Era o oportunitate si am luat-o ca pe o provocare. Domeniul cafelei “to go” era la inceput. Totusi, cafeaua se consuma si atunci in cantitati mari, existand multi operatori puternici pe aceasta piata. Cum vinzi un produs cu o concurenta atat de puternica? A trebuit sa creem un impact atat de dramatic incat cumparatorul sa se gandeasca cu adevarat la o decizie pe care in mod normal o ia din obisnuinta, alegand pe autopilot un brand familiar.

Indiferent de cat de convingator sau bine promovat este produsul, aveam nevoie de un ambalaj cu impact care sa asigure succesul vanzarii. Din pacate, nu avem luxul timpului. Daca amabalajul nu spune o poveste, clar si convingator in cateva secunde, cumparatorul nu se va obosi sa si-o imagineze. Va merge catre alternativele deja cunoscute.

Cum este posibil ca un produs nou sa comunice si sa se diferentieze in decurs de doar 5-10 secunde? Raspunsul este prin a comunica vizual printr-un ambalaj unic si indraznet. Cu alte cuvinte, cele mai de success produse, de obicei isi prezinta atu-urile prin ambalaj si prezentare. A trebuit sa incalcam obiceiurile de vanzare a cafelei printr-o culoare socanta si un mod de servire inedit. “Coffee 2 go” avea nevoie de ambalaj bine studiat, pentru ca “ambalajul vinde produsul” Imaginea genereaza interesul iar calitatea o amplifica. In realitate, noi am creat mai intai “ambalajul” si apoi am decis asupra produsului.

,,Daca amabalajul nu spune o poveste, clar si convingator in cateva secunde, cumparatorul nu se va obosi sa si-o imagineze”

3. Ce crezi ca diferentiaza Coffee 2 Go fata de alte coffee spot-uri?
Ca sa poti vinde intr-o piata atat de dinamica cum este cea a cafelei, trebuie sa te diferentiezi; desigul este unul dintre aceste aspecte (dar nu singurul) care fac diferenta dintre noi si ceilalti. Inca din primul moment am pus pret pe aspectul exterior, inregistrand si realizand acel Kiosk in forma de pahar supradimensiont. Designul acestuia il face atat vizibil cat si unicat, iesind in evidenta de la distanta, atragand consumatorii. Ulterior, odata cu aparitia coffee spot-urilor Inside, a trebuit sa invatam cate ceva si despre designul interior.

Designul este cel care atrage in primul rand. Ulterior, ca sa convingem clientul sa revina, am ales sa optam pentru niste preparate premium, folosind ingrediente de cea mai buna calitate. Am avut si aici parte de destule provocari; noi nu am fost (nici nu suntem) barista, deci retetele pentru cele 24 de bauturi preparate din meniul actual a trebui sa le “inventam”. Nu exista nicaieri in lume reteta pentru “cel mai buna latte” sau “cel mai bun frappe”, motiv pentru care am decis ca toate bauturile sa le facem pe incercate, “babeste” impreuna cu clientii, pana am gasit varianta cea mai buna. Suntem intr-o continuua imbunatatire a retetelor. Inovam, folosind inventii pentru prima data pe piata cafelei din Romania. Elementul de noutate ne face sa fim intotdeauna cu doi pasi inaintea celorlalti. Acum cinci ani am prezentat pentru prima data in Romania, un kiosk in forma de pahar de cafea. Astazi, prin noul design, acele kiosk-uri vor deveni si piese de street-art. Acum cinci ani am preparat (probabil) cel mai bun IceCream Frappe. Astazi, am “inventat” frappe-ul proteic. De la an la an venim cu ceva nou, surprinzator. Clientii nostri nu se plictisesc niciodata.

4.Cum a pornit extinderea si ideea de a crea o franciza pentru aceasta afacere?

Aparitia si dezvoltarea Francizei a fost o decizie de business development. Stiam inca de la inceput ca singura solutie pentru o extindere la nivel national este implementarea unui sistem de francizare. Am demarat franciza Coffee 2 Go atunci cand am fost pregatiti, la doi ani dupa ce incepusem, atunci cand am putut dovedi cu cifre, si nu cu povesti, ca e o afacere profitabila. Din punct de vedere etic, a fost momentul potrivit; poate din punct de vedere economic, ar fi trebuit s-o facem mai devreme, asumandu-ne riscurile, atat noi cat si francizatii. Cereri de franciza au fost inca din primul an dar la acel moment noi abia invatam ce si cum sa facem incat sa obtinem un profit stabil, pe temen mediu – lung; n-am fi stiut cum sa-i indrumam pe eventualii francizati de atunci.

,,Acum cinci ani am prezentat pentru prima data in Romania, un kiosk in forma de pahar de cafea. Astazi, prin noul design, acele kiosk-uri vor deveni si piese de street-art.”

5.Care este investitia necesara pentru a deschide o franciza Coffee 2 Go?
In medie, indiferent de tipul de franciza ales, Kiosk sau Inside, investitia initiala se ridica la aproximativ 12-14.000 euro. In functie de complexitatea spatiului, pot varia cheltuielile de amenajare (interioara sau exterioara). Am incercat sa fim cat mai eficienti prin a crea o cafenea cu investitie si riscuri cat mai mici.

6. Ce fel de concepte aveti pentru cei care vor sa deschida o franciza?
Franciza Coffee 2 Go include doua tipuri de coffee spot-uri: Kiosk si Inside. Costurile de franciza (taxa de franciza, investitie initiala, autorizari, amenajare, stoc initial) sunt suportate in totalitate de catre francizat.

Daca la Coffee 2 Go Kiosk costurile sunt aproximativ similare, la Inside cheltuielile de amenajare pot diferi destul de mult in functie suprafata si starea spatiului ales. A deschide un coffee shop sub umbrela Coffee 2 Go atrage o suma de avantaje competitive. Francizatul beneficiaza de toate avantajele ce decurg din functionarea sub un brand cu experienta si validat in timp de catre consumatori. Preturile de achizitie pentru echipamente, utilaje, materii prime si materiale sunt aceleasi pe care le are tot grupul Coffee 2 Go, avand atuul unui discount preferentiale datorita cantitatilor foarte mari comandate. Apartenenta la acest grup are beneficiile muncii de echipa, la nivel national, in care fiecare munceste pentru el dar si pentru promovarea brandului, respectand standardele de calitate impuse in prepararea si servirea bauturilor. Nu in ultimul rand, francizatul primeste consultanta permanenta pe perioada contractuala, in orice domeniu al activitatii lui, de la infiintarea societatii comerciale pana la detalii de inregistrare contabila.

7. Povesteste-ne mai multe despre conceptul STAY by Coffee 2 Go.
In primavara anului 2016 am demarat un alt nou concept, plecand de la actualul Coffee 2 Go, materializat intr-o cafenea, STAY by Coffee 2 Go, de 200 mp si o terasa de inca 200mp, unde clientii nostri pot beneficia atat de aceste produse complementare cat si de o atmosfera mai relaxanta decat cea de “to go”. Acest nou concept integreaza actualul Coffee 2 Go, in sensul in care toate produsele Coffee 2 Go se pot cumpara si de la STAY, cu preturi diferentiate, pentru 2Go sau 2Stay. Vom replica acest concept doar pentru spatiile ce depasesc 100 mp, acolo unde putem amenaja un spatiu suficient de servire la masa, in stilul STAY.

STAY by Coffee 2 Go s-a dorit a fi un loc unde atat noi, impreuna cu angajatii, francizatii, colaboratorii dar si clientii obisnuiti, sa ne simtim ca „acasa”, intr-o atmosfera ce aduce mai degraba cu o sufragerie imensa decat cu un coffee shop. Costurile mari de replicare a acestui concept ne-au oprit in a planifica detaliat deschiderea unor locatii similare.

8. De ce crezi ca in Romania o afacere de tip “to go” este mai profitabila?
Timpul este o resursa care ne este din ce in ce mai putin accesibila; multitudinea de activitati zilnice diminueaza timpul liber. Astfel, tendinta actuala se pune pe “take away”. Nu mai avem timp sa stam ore in sir la cafenea sau restaurant, alegand sa consumam produsele preferate sau necesare acasa, la birou, sau pe drum, econimisind astfel timp. Previziunea mea este ca peste nu foarte mult timp, un procent mare din unitatile cu servire asistata HORECA vor disparea, ramand doar cele care se adapteaza tendintei de “to go”. Profitabilitatea unitatilor 2Go vine din eficienta crescuta a acestora, prin economia de spatiu si personal

9. Ce planuri de viitor aveti?
Vom continua sa investim in Coffee 2 Go; suntem in etapa de tranzitie de la start-up la scale-up, ceea ce implica niste eforturi poate mai mari decat cele de pana acum. Desi am destule idei pentru alte afaceri, nu le vom pune in practica, atata vreme cat la Coffee 2 Go, chiar si dupa cinci ani, suntem inca la inceput. Partea frumoasa abia de acum urmeaza…sau cel putin asa mi s-a spus (zambeste).

 

Recent Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.