Interviu Amalia Anghel - 5 lucruri despre ingrijirea pielii

amalia

Amalia Anghel, medicul SkimMed Clinic, specialist in dermatologie, dermatoestetica si venerologie

1.Care sunt produsele esentiale pe care trebuie sa le folosim zilnic in ritualul de beauty si ce presupune acest ritual

Ritualul de ingrijire zilnica reprezinta un protocol de curatare ce include demachiere, gel curatare, scrub si indepartarea filmului hidrolipidic (servetele antiseboreice) pentru ca abia dupa sa poata fi aplicate produsele active. De sus in jos este primordial sa indepartam filmul lipidic, straturile de celulele cornoase (”moarte”) pentru a aduce si absorbi la nivelul epidermului substantele active cu rol anti imbatranire (refacere fermitate, antirid) sau chiar medicale, pentru corectarea anumitor patologii (probleme ale pielii) precum terapiile depigmentante, antiacneice sau anti inrosire. Acest protocol trebuie instituit progresiv si sustinut in timp pentru a garanta sanatatea pielii, cea pe care ne-o dorim prezervata in timp fiecare dintre noi. In completarea acestui protocol zilnic trebuie sa intervenim cu proceduri medicale de intinerire cutanata, fie ca povestim despre tehnici laser sau injectabile, cu rezultate deosebite, iar echipa de medici specialisti ai SKINMED CLINIC va sta la dispozitie pentru a discuta si a initia un protocol/ritual de ingrijire zilnica si a analiza posibilitatile terapeutice personalizate pentru fiecare.

2. Ce produse si tratamente recomandati pentru persoanele cu cearcane pronuntate?

Zona pleoapelor inferioare, prin localizarea centrala a acestora, este extrem de importanta pentru aspectul global al fetei. Pentru corectarea acestei probleme anamneza, examenul local si patologiile asociate sunt deosebit de importante. Opțiunile terapeutice sunt multiple, sigure și extrem de eficiente daca sunt indicate și efectuate de personal medical calificat. Prin “cearcane” pacientul poate descrie hiperpigmentarea (aspectul brun al pleoapelor, constituțonal sau patologic), depresiune (șanț lacrimal vizibil) sau proeminețe/”pungi” (uneori cu patologii asociate, precum cele renale). Pentru fiecare dintre aceste modificari tratamentul este individualizat, personalizat fiecarui pacient, iar efectul este maximal. Depresiunea, cea mai frecventa modificare intalnita poate fi corectata cu rezultate deosebite prin umplere cu acid hialuronic. Este procedura unica, ce dureaza 30 minute, iar efectul este imediat si durabil in timp pana la 1 an. In cabinetul medicului specialist se pot efectua si tratamente de depigmentare laser, peeling, sau creme cu aplicare locala. Exista si pacienți ce prezinta atat sant vizibil cat si hiperpigmentare, iar abordarea este una speciala, umplerea cu acid hialuronic este, de cele mai multe ori, subsidiara corectarii hipercromiei. De aceea este nevoie de examen local riguros si tehnica specializata pentru a avea un efect maximal sustinut in timp.

3.Multa lumea se confrunta cu problema tenului gras si uleios, ce produse ar fi ideale pentru tenul gras si ce ar putea face o persoana in aceasta privinta?

Seboreea, tenul gras este frecvent intalnit in randul persoanelor trecute de adolescenta. Statistic, aprox. 100% dintre barbati si 85% dintre femei prezinta seboree. Sebumul, asa cum am mentionat anterior este cel de-al doilea agent inflamator al tegumentului, primul fiind reprezentat de soare. Inflamaț=tia produce modificari la nivelul tegumentului, de cele mai multe ori ireversibile sau greu reversibile, ce contribuie la imbatranirea precoce, cu aparitia prematura a ridurilor, a aspectului lax al pielii si modificarilor de textura. Prezenta in exces a filmului lipidic este in legatura cu o serie de patologii precum acneea, deopotriva este implicat si in hiperpigmentarile faciale sau in rozacee (roseata). Terapia antiseboreica face parte din rutina noastra zilnica si include curatare eficienta cu produse de ingrijire si soluții antiseboreice (exista servetele antiseboreice) cu aplicare dimineata si seara, optional putandu-se aplica o crema cu efect antiseboreic sau antiacneic. Este doar un mit ca sebumul ne protejeaza de imbatranire, iar persoanele cu piele grasa fac mai greu riduri, realitatea este ca imbatranirea apare precoce daca nu combatem sebumul, prin toate aceste mijloace de care am povestit si intr-un ritm sustinut, continuu, in cadrul rutinei zilnice.

11224395_921723687906677_3398729573000743175_o

Alaturi de Amalia la evenimentul Skinmed Clinic

4.De la ce varsta trebuie sa incepem sa prevenim ridurile?

Asa este, corect este sa prevenim aparitia ridurilor sau sa actionam asupra lor la inceput, cand sunt riduri dinamice, de expresie, remisibile cu mimica si nu sa incepem a trata atunci cand ridurile sunt profunde, greu de corectat chiar si prin interventie chirurgicala. Nu exista o varsta ideala, fiecare imbatranește in ritmul propriu, determinat de componenta genetica, dar si de factorii asociati precum expunerea excesiva la radiatii ultraviolete (natural sau artificiale-solar), fumatul, consumul de alcool, oboseala, alimentatia deficitara, expunerea la noxe, etc. Practic imbatranirea se apreciaza clinic prin notarea aspectului general, cu modificari de textura cutanata si aparitia ridurilor, chiar a laxitatii tegumentului. Toate acestea pot fi pe deplin corectate daca se actioneaza in stadii incipiente si avem suficiente arme pentru a reversa si a combate imbatranirea. Exista proceduri estetice, tehnici si tehnologii la indemana noastra pentru a șterge ridurile, a imbunatați calitatea pielii, a reface fermitatea si intr-un cuvant pentru a ne pastra pielea sanatoasa, tanara. La SKINMED CLINIC personalul medical specializat in tehnici antiage (antiimbatranire) are dispozitie arme precum tehnologii moderne si soluții de ingrijire pentru acasa si astfel va poate reda sau mentine tineretea cutanata.

5. Care este cea mai des intalnita afectiune dermatologica si cum poate fi tratata?

Cea mai frecvent intalnita afectiune dermatologica este acneea, avand asociata seboreea, ce apare incepand cu perioada adolescentei si continuand chiar cu varsta adulta. Este o afectiune de cele mai multe ori cu determinism genetic, influentata de factori externi precum alimentatia, supraexpunerea la ultraviolete, obiceiurile de ingrijire si poate fi cu succes controlata prin mecanismele terapeutice la indemana medicilor specialisti astfel incat sa nu fie prezente leziuni active si sa putem preveni aparitia leziunilor reziduale, a cicatricilor post acnee. Terapia specifica include adaptarea rutinei zilnice, cu protol riguros de curatire, utilizand un gel adaptat tenului seboreic/acneic, completat cu un scrub in scopul controlului keratinizarii pentru a drena fiziologic glanda sebacee, iar in completare se indica utilizarea unor solutii topice (servetele antiseboreice). In continuarea rutinei zilnice se aplica de doua ori pe zi un tratament local antiacneic, ce poate fi completat cu un derivat oral de vitamina A. Rezultatele sunt exceptionale, fara urme reziduale, acestea din urma reprezentand in timp o problema importanta datorita faptului ca sunt dificil de corectat, iar terapia este una complexa, costisitoare si de durata. Acneea trebuie tratata la timp, putand fi perfect tinuta sub control, dar nu trebuie sa temporizam adresabilitatea catre medicul specialist, ce alege atitudinea terapeutica optima, individualizata fiecarui pacient.

Recommended Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.