Interviu Micul Haos – Intre joaca si creativitate

Maria Mandea, designerul Micul Haos, face unele dintre cele mai creative si fashionable papusi. Mai mult decat niste simple jucarii, papusile sale par a prinde viata si se transforma in personaje urbane si cool care abia asteapta un shooting profesionist. Pentru ca ne place ceea ce face Maria, iar Micul Haos este un business romanesc foarte creativ, am vrut sa aflam povestea din spatele acestui brand, de care suntem sigure ca va veti indragosti:

Maria: ”Să văd păpușile prinzând viață, a meritat”

1. Credem ca ai unele dintre cele mai fashionable papusi, cum ai pornit aceasta idee?

Am început în urmă cu vreo 8 ani, ca o joacă. Am văzut o păpușă într-o fotografie veche și am zis să încerc și eu să fac. Mi-a plăcut tocmai că era îmbrăcată în blugi și avea atitudine și o poveste în spate. Am urmărit asta în toate personajele pe care le-am creat de atunci. Multe dintre ideile pentru păpuși îmi vin din realitate, bineînțeles trecute printr-un filtru de imaginație. De multe ori observ ceva aparte la oamenii pe care îi văd pe stradă, la prietenii și cunoscuții mei și îl introduc în următorul personaj. Pot fi haine, postura corpului, o mișcare sau expresie aparte. Deci s-ar putea spune că sunt înconjurată de oameni fashionable.

2. Cu ce se diferentiaza papusile tale fata de altele?

Cred că printr-o formă de obrăznicie și insolit. Suntem obișnuiți ca păpușile să fie frumoase, cu volane, coronițe și părul lung. Păpușile Micul HAOS nu sunt așa. Sigur au făcut ele ceva. Îți poți imagina că au o viață în afară de aceea de a fi păpuși care sunt privite. Încerc să le fac să aibă atitudini, calități dar și defecte. Și cred că asta îi dă și celui care se interacționează cu ele o formă de încredere. Imaginându-și viețile păpușilor își poate imagina și viața sa dintr-o altă perspectivă.

Dar poate și atenția față de detalii, cel puțin așa mi s-a spus. Nu mă sfiesc să fac detalii mici chiar dacă necesită mai mult timp. Și de multe ori prefer să o iau de la capăt și să refac decât să las un detaliu care nu mi-a ieșit așa cum trebuia sau care pare lucrat neglijent.

3. Creezi personaje prin papusile tale, ai unele favorite si daca da care este povestea din spatele lor?

Pentru mine, ultima este mereu favorită. Dar dacă ar fi să aleg, poate că aș vorbi despre Păpușa pe acoperișul fierbine. Mi-a luat aproape 2 ani ca să o termin iar acum este la o foarte bună prietenă a mea, care m-a și ajutat să o creez. Am făcut-o inițial pentru un proiect care a avut o viață destul de scurtă. We|Ar|Play se numea. Ideea era de a face o colecție de îmbrăcăminte atât pentru oameni cât și pentru păpuși. Am creat 3 păpuși în total cu outfit-urile lor. Și câteva dintre obiectele de îmbrăcăminte pentru oameni. Proiectul mi-a plăcut foarte mult însă au venit altele și nu am apucat să îl continuăm. Dar a rămas păpușa asta care nu era chiar terminată și m-am tot gândit apoi cum ar putea fi. A trecut prin mai multe faze, iar când mi s-a părut că e gata, am făcut-o cadou. Așa că acum își continuă povestea.

4. Ce te inspira atunci cand alegi outfiturile papusilor?

Cum ziceam și mai devreme, cred că cel mai mult mă inspiră realitatea. Ce se întâmplă în jurul meu are un efect destul de mare și asupra păpușilor. Dar poate fi și o formă de realitate cu care nu am avut contact așa direct. Câteodată lucrez cu fotografii de arhivă sau mă inspiră evenimente din istoria recentă. Câteodată mă inspiră alți artiști sau expoziții și evenimente la care am participat.

5. Ai imbinat pasiunea pentru a confectiona papusi cu cea pentru fotografie, cum ti-a venit aceasta idee?

Nu cred că m-am gândit conștient la asta. Îmi plac amândouă, cumva a venit natural. Dar privind înapoi, fotografia e un mod foarte potrivit de a inventa, a vedea și a documenta situații pentru personajele pe care le fac. S-a potrivit de minune!

6. Care este povestea din spatele printurilor pe care le faci?

În fotografii sunt păpușile-personaje, dar nu numai. Sunt puse în situații, într-un scenariu vizual. Printurile sunt pentru oameni cărora le place să imagineze povești pornind de la imagini.

Dar este și ceva tactil la a ține în mâini un print față de a vedea imaginea digital. Folosesc hârtie rezistentă în timp (când este păstrată în condiții normale) cu diferite finisaje și texturi și imprimare cu 6 culori tocmai pentru a obține exact senzația de obiect tangibil dar și de culori luminoase. Iar când deți un print interacționezi cu imaginea mai mult timp, îi pui în spate o istorie proprie și în felul ăsta o faci să fie a ta.

7. Povesteste-ne despre un proiect drag cu papusile tale?

În 2017 am realizat un scurtmetraj de animație stop-motion cu păpușile. Dar ce e cel mai tare e că este filmat 360°, deci este animație în realitate virtuală. Poate fi văzut cu ochelari VR, ca spectator te poți roti în spațiul în care se află și păpușile. Ești în aceeași încăpere cu ele. Și ele se mișcă singure în fața ta. A fost destul de multă muncă, mai ales că aveam aparatura necesară pentru o perioadă foarte limitată. A fost o perioadă de realizare scurtă, dar foarte intensă. Însă rezultatul, să văd păpușile prinzând viață, a meritat! Și am participat și la câteva evenimente și festivale cu el.

8. Cum ai perceput ultimile luni din punct de vedere al businessului?

Aș zice că am avut noroc. Chiar dacă proiectul e început cu destul de mult timp în urmă, partea de business a venit destul de târziu. Am lucrat ca designer în ultimii câțiva ani după ce am terminat studiile (design de produs) și chiar înainte de pandemie ar fi trebuit să fac o alegere ce și unde vreau să lucrez în continuare. Cumva situația creată m-a forțat să aleg și am ales să transform Micul HAOS dintr-un proiect artistic într-un job full-time. Așa că se poate spune că sunt la început, dar răspunsul pe care l-am primit de la oamenii care urmăresc ceea ce fac și care aleg să adopte și să ducă mai departe povestea unei păpuși (sau mai multora) mă face optimistă pentru cum va evolua situația.

9. Ce planuri ei pentru urmatoarea perioada?

Planul este în primul rând de a continua. Cât mai multe păpuși să se alăture Micului HAOS! Dar aș vrea să dezvolt și parea de DIY și de idei pe care și alții le pot lua pentru a-și crea propriile personaje.

10. Cum ai descrie Micul Haos in 3 cuvinte?
Arta’n joacă?

Recommended Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.