Inspiration from Home [Part 4] – Ioana Bitin #stamacasa

Ioana Bitin – Part 4 – Inspiration from home

#Stamacasa asa ca dorim sa incepem o noua serie de articole inspirationale si creative care sa iti dea idei de activitati cat timp esti home. E important sa te reinventezi, sa fii motivat, pozitiv si sa privesti spre viitor. Astfel, am ales mai multi oameni creativi din industrii diferite carora le-am propus sa ne povesteasca o zi din viata lor acasa, cu bune cu rele, cu provocari, dar si cu recomandari creative pentru voi.

Faceti cunostiinta cu Ioana Bitin, un graphic designer care aduce the cool & creative factor in tot ceea ce face, mai ales pentru ca o face din  pasiune si cu mult talent. Mereu preocupata de lumea artei, a spectacolelor, a cartilor si cam tot ceea ce tine de sfara de cultura, dar si de ecologie in Bucuresti, te gandesti ca un om ca Ioana Bitin nu are cum sa se plictiseasca niciodata, mai ales ca lucreaza de acasa ca freelancer pentru diversi clienti din toate domeniile posibile. Totusi, Ioana adora natura, iesitul in cafenele, precum si evenimentele alaturi de prieteni, asa ca iata cum s-a adaptat la noul statut de a sta in casa:

1. Cum se desfășoară o zi acasă?

Ca freelancer, aveam și înainte multe zile în care rămâneam să lucrez de acasă. Așadar rutina mea nu s-a schimbat mult. Mă trezesc în continuare în jur de 8, dau drumul la radio Guerrilla, mă îmbrac cu haine normale (regula de aur a lucratului de acasă – nu sta în pijamale!), îngrijesc plantele și apoi iau micul dejun. În timp ce îmi beau cafeaua, mă pun la curent cu ultimele știri. Uneori sunt harnică și reușesc să strecor și o rutină de yoga înainte de masă.

După micul dejun intru în „work-mode”, cu muzică sau teatru radiofonic pe fundal. Mă aștept ca perioada asta să fie mai liniștită și să vină mai puține brief-uri de la clienți, așa că timpul îl realoc dezvoltării de skill-uri noi și portofoliului personal, care are mare nevoie de un update. Încerc să fac pauze dese, în care să mă ridic de pe scaun și să mai ies pe balcon la soare – vitamina D trebuie să se producă cumva! Și regula pe care mi-am impus-o este ca la fiecare pauză să beau un pahar cu apă.

Masa de prânz este frugală, dar sănătoasă și variază ca moment în funcție de proiectele în care mă adâncesc. Seara, în loc să ies afară, citesc, desenez, fac sport, mă conectez online cu familia și prietenii, mă uit la filme și îmi propun mereu să mă culc la o oră decentă. Uneori reușesc, de multe ori nu. 🙂

2. Ce faci în plus acum față de înainte?

Am observat că am devenit mai disciplinată și încerc să găsesc moduri să echilibrez lucrurile. Așa că fac mai multă mișcare ca înainte – bună și pentru corp și pentru minte! Uneori dansez pe piesele mele preferate în timp ce mă spăl pe dinți sau spăl vasele – e distractiv și mai adaug și niște pași pe Fitbit. 🙂 De asemenea, de când cu spectacolele difuzate online, mă uit la teatru și la operă. Zilele astea am văzut Cenușereasa (Opera Comică pentru Copii), Copacul cu Jucării (Teatrul Țăndărică) și Carmen (Metropolitan Opera). Deci mă expun la mai multe forme de artă.  Și nu în ultimul rând, mă spăl mult mai des și atent pe mâini, iar laptopul și telefonul nu au fost niciodată atât de curate.

”Cel mai mult îmi place că pot să fac lucruri fără să mă simt vinovată. Uneori, ca freelancer, ai tendința să te simți vinovat că seara citești o carte în loc să termini mai repede proiectul X.”

3. Ce îți propui să înveți/ o activitate nouă?

Mi-am propus să privesc această perioadă ca pe o oportunitate, ca pe un răspuns la scuza clasică cu „nu am timp”. Ei bine, acum avem timp! Vreau să mă învăț și să învăț. Pe de o parte, voi profita de această perioadă de izolare ca să aflu mai multe lucruri despre mine, iar pe de altă parte vreau să învăț lucruri noi. Studiez deja de 6 luni limba germană, iar acum voi avea mai mult timp pentru asta. Vreau să explorez programe noi de design – modelaj 3D, zona de UX/UI, etc. Am reluat deja exercițiile de caligrafie, pentru că sunt incredibil de relaxante și m-am apucat pentru a 3-a oară să învâț să cânt la ukulele. Până în august mi-am propus să pot să cânt „Screen” de la Twenty One Pilots. Deci, țineți-mi pumnii! 🙂 Și pentru că sora mea mi-a dăruit chiar zilele acestea un stilou minunat, lucrat manual, cu numele meu pe el, m-am gândit…hmmm…am un stilou nou și trăiesc o pandemie…Bam! Voi ține un „jurnal de pandemie”…hehe…stră-stră-nepoții mei trebuie să afle despre dispariția hârtiei igienice de pe rafturi!

4. Care e hobby-ul tău preferat de stat acasă?

Cel mai mult îmi place că pot să fac lucruri fără să mă simt vinovată. Uneori, ca freelancer, ai tendința să te simți vinovat că seara citești o carte în loc să termini mai repede proiectul X. Dar acum mă bucur din plin de fiecare activitate. În top ar fi cititul și desenatul. Îmi place mult să răsfoiesc reviste de benzi desenate, mai ales „Asterix și Obelix”. Am multe articole de recuperat din revista Historia și câteva numere din Dilema Veche care nu au fost devorate în întregime. Am început și două cărți noi: „Minunata Lume Nouă” de Aldous Huxley și un tratat despre yoga și filosofia indiană scris de Mircea Eliade.

5. Care este cea mai mare provocare în a sta acasă?

Primăvara este o mare provocare. Serios… Faptul că nu pot să ies și să mă minunez în voie la fiecare copac înflorit mă întristează. Totuși cele mai mari provocări sunt în plan mental și în plan fizic: Cum îmi satisfac nevoia de socializare și cum rămân conectată cu cei dragi în vremuri de izolare? Și cum fac să nu mi se atrofieze corpul de la învârtit într-un spațiu de 50m2? Cred că am găsit răspunsuri la amândouă. Le-am predat alor mei o nouă lecție digitală – video call-ul – și a fost un succes. Cu prietenii am organizat, la fel, întâlniri online, ieșiri la cafea online, avem un grup de „stay-at-home-support” unde postăm resurse și împărtășim experiențe din aceste vremuri inedite. Dacă reușesc să îl învăț și pe bunicul meu de 85 de ani cum stă treaba cu video call-ul pe Whatsapp, mă voi considera pe deplin satisfăcută! În plan fizic, încerc să compensez cei 9.500 de pași / zi, pe care nu îi mai fac, cu multă mișcare: yoga, stretching, spinning și…dansat când mă spăl pe dinți, bineînțeles. 🙂

Recommended Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.