Florin Dobre va prezenta ,,Sbornicul – Lucrarea Mintii”

12226721_10153231149062338_882518348_n

Sambata, 14 noiembrie, orele 14.00, pe terasa mall-ului Promenada, artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta noua colectie S/S 2016 ready to wear, denumita “Sbornicul”.

Este o perioada zbuciumata pentru romani. Dupa tragedia din Colectiv, am vazut si binele care vine dupa orice rau. Romanii s-au mobilizat, si-au dat „mana cu mana”, nu pentru o face o hora, in aceste zile de doliu, ci pentru ca au „inima romana”, pentru ca, asa cum spunea și M. Eminescu, dragostea de tara e „un zid”. Mulți declara, in aceste zile tulburi, in numele tuturor, ca „ne vrem tara inapoi”, dar tara suntem noi, oamenii. Ii invitam, la randul nostru, pe romani sa se recupereze pe ei insisi, sa-si recastige sufletul… iar sufletul e romanesc.

Ne-am obisnuit sufletele sa zboare spre meleaguri indepartate, peste mari si tari, in cautarea frumusetii. Colectia Sbornicul – lucrarea mintii, este modul inovator al designerului Florin Dobre de a marturisi ca ultima si adevarata evadare a mintii si a sufletului este zborul inapoi acasa.
Odata cu maturizarea, aripile ni se inteleptesc, piciorul de pe acceleratie se imblanzeste, invatam sa mai „calcam” si frana, sa fim stapani pe volanul sufletului nostru si sa il conducem spre noi zari, pe „calea cea vesnica”, nelasandu-l sa mai pluteasca in deriva.

Florin Dobre a ales sa isi indrepte „zborul” atentiei spre autenticitatea romaneasca, ghidat si indragostit de puterea si frumusetea romanilor simpli, de peste generatii. Designerul vede adoptarea valorilor traditionale in spatiul modern ca pe o solutie de supravietuire, in contextul experimentului globalizarii, spirituale si nu numai, in cadrul caruia suntem cu totii, mici cobai. Nu vrem sa mai pedalam in gol, vrem sa zburam…
Colectia Sbornicul reprezinta o calatorie spre origini, in care designerul paseste pe „carari deja batatorite”, folosind acelasi croi simplu, atat de usor de realizat si de purtat, insa pe atat de puternic ca impact.

Liniile simple al portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde au avut centrul politic stravechii daci. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stamosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi, se regaseste in colectia lui Florin. Designerul imagineaza propulsarea lui, cu putere, spre viitor.

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrica Dorobantul, care, din pacate, dupa 129 de ani de la nasterea sa, in 1886, si-a incheiat activitatea in anul „de gratie” 2015, in luna noiembrie. Materialele au designul unicat, insa, de aceasta data, de nereprodus. Stofa, lana, bumbacul si inul fac parte si de aceasta data din colectie, taiate in clasicul croitorilor, „intinerite” de linia designerului si personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colectiile anterioare.

Cireasa de pe tort… Crucea de lemn

Incercarea de a pune accentul pe spiritul românesc mi-a adus o frumoasa colaborare cu un frumos sculptor de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius il intâlnesc duminica la biserica și il pot descrie ca fiind „omul pacii mele”. El m-a ajutat sa cred cu și mai multa tarie ca doresc pentru aceasta colecție un suflu autentic românesc, cu simbolistica creștina, care sa vina ca un statement, cu totul in defavoarea trendurilor intunecate pe care le adoptam cu ușurința din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, in care am regasit aceleași valori catre care tind și l-am rugat sa faca cu aceasta colecție.ce știe el mai bine…cruci de lemn.

“Sbornicul reprezinta rodul viselor mele ludice, aspiratia sufletului meu catre inaltimi. Dumnezeu a vrut sa sculptez cruci, eu nu am vrut. Eu am vrut sa deprind tehnica sculpturii si am zis sa incep cu niste cruci. Apoi am descoperit creatia populara si simplitatea ei frumoasa. Mi-am dat seama ca oamenii care lucrau lemnul in trecut nu o faceau intr-un spirit pragmatic, cu norme precise, ci, bucurandu-se de ragazurile vietii, intr-o inspirație tacuta, impodobeau obiectele de langa casa (lada de zestre, stalpii pridvorului, poarta, scaunele si mesele, furcile de tors, sarariile, batele de cioban) sau obiectele de cult (cruci, pristolnice, troite), lasand frumusetea in trecerea timpului. Imi place lemnul vechi de zeci de ani, mancat de carii, care inca rezista timpului. Imi vine sa il mangai și cu greu ma hotarasc sa il lucrez. Sunt inca la inceput in arta sculpturii in lemn, observ și invaț dar vreau sa zbor puțin… Sper sa realizez niste cruci frumoase pentru colectia lui Florin, cruci pe care tinerii sa le iubeasca si sa le poarte cu bucurie in suflet.”

In stradania lui in a impleti modernismul si libertinajul modei cu acceptarea fara nici o ezitare a traditionalului port romanesc, in clasicul lui stil, Florin Dobre transmite un mesaj lesne de inteles: A sosit timpul sa ne intoarcem acasa. Așa cum suntem. Acasa este firescul din noi.

Muzica, aleasa din cel mai adanc sentiment, imbina, de asemenea, cu mult curaj traditionalul cu contemporanul si clasicul printr-o maiestrie a unuia dintre cei mai buni muzicieni din Romania, Burcea Alexandru ( GOLAN )

„De voi lua aripile mele de dimineața și de ma voi salașlui la marginile marii, caci și acolo mâna Ta ma va povațui”

Un eveniment prezentat de Jägermeister
Parteneri: Promenada / Silva / Casa de Vinuri Cotnari / frufru / urban monkey / Beautik / Bristot Romania / Atelier Paris Make-Up Bucuresti / Patrascu Marius Gabriel / Rue des Modeles / Exotique Romania /

Parteneri media: Revista VIP / Stil Masculin / Vulpescu.eu / DivaHair.ro /InStilulMeu.ro / Denis Radu PR / IQool / Orasul Meu / Barbosul.ro /Bigcitylife.ro / Bucharest style / Creative Class / Fuga prin magazine /Gabriela Simion / Express the style. By Ingrid Ispas / InstaGlam / Jurnal LifeStyle / @Le Boutique / Lookool / Last Minute Couture / MissTV / Pia Marina Voicu / Readmymind Blog / @Romania Fashion / romanticu.org – Robert Cadar / Alina Vlad / @Social Agenda / Stefan Hamza / Suburban Magazine / VIPStyle.ro / The Essence of Style /

Recommended Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.