Florin Dobre prezinta NEPSIS (Sbornicul)- The last region Part II F/W 2016/17

12970496_10153535379557338_2122192331_o

Artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta la Bucuresti, noua colectie F/W 2016 ready to wear, denumita NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II, luni 11 aprilie, orele 19.00, la showroom-ul Exotique din Splaiul Unirii nr. 96.

Prezentata initial pe 11 ianuarie la Londra, colectia NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II a aparut in timp real pe site-urile marilor reviste VOGUE si GQ, editia britanica!

Ultima legiune daco-romana din Britania a revenit! Ne-am intors, sa impartasim cu voi „arta razboiului”, pentru ultima mare batalie: NEPSIS – lucrarea mintii. Asadar, sa ne reamintim de Banna, acum cunoscuta ca si Birdoswald Roman Fort, care a rezistat din 112 pana in anul 500. Legatura dintre Britania si romani se reface prin crestinismul vechi si asa numita ultima legiune, din care facea parte Cohors I Aelia Dacorum – cohorta romana de daci ramasi sa apere Britania si dupa retragerea romana.

Florin Dobre este designerul roman originar din Dobrogea, regiunea in care au fost increstinati, in primul secol al erei noastre, primii daci, care, la randul lor, au fost unul dintre primele popoare increstinate, inca din sec. I d.HR.

Mesajul pe care „Nepsis” il transmite: ,,este timpul sa privim inapoi, ca sa putem privi inainte cu alti ochi, cu mintea limpede, vigilenta si inima deschisa, gata sa ne pazim mintea, gata sa ne pazim inima”

Ultima lupta: lucrarea mintii
Paradoxul din arta razboiului mintii este reprezentat de faptul ca aceasta lupta aduce pace. Termenul „Nepsis” face o referire si la ascetism. In crestinismul orthodox, lupta de a mentine mintea necorupta de gandurile-dusmane, numite patimi, este condusa, prin efort ascetic, spre purificarea sufletului. (ascetism in greceste: askesis “exercitiu”). La stadii mai avansate, aceasta lupta presupune „aducerea mintii in inima” („mintea” este un substitut pentru termenul imposibil de tradus din greceste nous (νοῦς), care indica facultatea sufletului prin care omul intra in comuniune cu Dumnezeu).
Principala arma cu care castigi acest razboi este „Rugaciunea mintii”, o straveche metoda de a „pazi mintea”, care consta in rostirea repetata, in inima, a scurtei formule: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”.

Florin Dobre a ales sa isi indrepte atentia spre autenticitatea romaneasca, ghidat si indragostit de puterea si frumusetea romanilor simpli, de peste generatii. Designerul vede adoptarea valorilor traditionale in spatiul modern ca pe o solutie de supravietuire, in contextul experimentului globalizarii, spirituale si nu numai, in cadrul caruia suntem cu totii, mici cobai. Nu vrem sa fim asimilati de gigantii pseudo-culturali care vor sa ne inghita, precum acel „roaring lion” mentionat in Noul Testament, de aceea venim sa spunem, cu duh de pace, ca „noi suntem romani, noi suntem daci, noi suntem prieteni…”
Colectia NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II reprezinta o calatorie spre origini, spre traditiile sfinte mostenite de la stramosi. Designerul paseste, de aceasta data, pe „carari deja batatorite”, folosind acelasi croi simplu, atat de usor de realizat si de purtat, insa pe atat de puternic ca impact.

Liniile simple al portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde au avut centrul politic stravechii daci. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stamosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi, se regaseste in colectia lui Florin. Designerul imagineaza propulsarea acestui fond, cu putere, spre viitor.

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrica Dorobantul, care, din pacate, dupa 129 de ani de la nasterea sa, in 1886, a decedat in anul „de gratie” 2015, in luna noiembrie. Materialele au designul unicat, insa, de aceasta data, de nereprodus. Stofa, lana, bumbacul si inul fac parte si de aceasta data din colectie, taiate in clasicul croitorilor, „intinerite” de linia designerului si personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colectiile anterioare.

Muzica, aleasa din cel mai adanc sentiment, imbina, de asemenea, cu mult curaj traditionalul cu contemporanul si clasicul.

Parteneri: Exotique Romania / Jägermeister / TrueDrinks / Silva / Attitude Models / frufru / urban monkey / Rue des Modeles / Beautik Haute Parfumerie / Atelier Paris Make-Up Bucuresti / Garajul Francez / Edwin Kloss Official / The Storyalist / Acatrans gazon sintetic /

Parteneri media: Revista VIP / Stil Masculin / Social Agenda / Vulpescu.euActiveNews / Barbosul.ro / Bucharest style / Denis Radu PR / Creative Class / DivaHair.ro / Fuga prin magazine / Gabriela Simion / Express the style. By Ingrid Ispas / InStilulMeu.ro / InstaGlam / IQool / Jurnal LifeStyle /Le-Boutique / Lookool / Last Minute Couture / Louise Ro / MissTV / Pia Marina Voicu / Presa In Blugi / readmymind Blog / Revista Atelierul / @Romania Fashion / romanticu.org – Robert Cadar / Shopaholica Life /Suburban Magazine / Urban Things – Chestii Urbane / VIPStyle.ro / The Essence of Style / Amaia / Bigcitylife.ro /

Recommended Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.