Cariere Fashionable – Alin Galatescu

  1.  Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru moda ? Ai activat si in alt domeniu inainte?

Pasiunea pentru moda mi-am descoperit-o la radio Tinerama, prin 1993, unde eram axat pe multe alte domenii pana la moda. Faceam o emisiune de teatru care se numea “Cantereata Cheala” si eram in primii 10 critici de teatru din tara. Mai aveam o emisiune “Science Fiction World”, una de istoria religiilor, una de carte, care se numea “Cartea de nisip” dupa unul din autorii mei preferati, Borges, si eram secretar general de redactie, avand tot ceea ce tinea advertising, marketing si construisem o grila de programe a radioului foarte complexa. Fiind preocupat de particularitati, am zis ca moda este un domeniu eminamente vizual si am incercat sa-l fac cumva si radiofonic. Era prima data in Romania cand se facea asta si a fost interesant, eu neavand nicio treaba cu moda. M-am dus la Cristian Cribasan, care era cel mai bun critic de moda din Romania in momentul acela, eram la un cocktail la Institutul Francez si i-am zis: “Uite, eu fac Radio, tu vino cu informatia si chestiile de moda, iar eu cu partea de radio”. Discutam despre portrete de designer, unde mai mult vorbeam de designerii straini, pentru ca la noi nu prea erau in afara de Zina, Oianu, Botezatu.

  1. Ce drum ai urmat dupa radio?

Am stat asa vreo 6 luni, dupa care el a plecat spre televiziune, se deschidea atunci Canal 31, iar eu aveam doua optiuni, ori inchideam emisiunea ori ma apucam de studiat. Am ales sa studiez si am tinut singur emisiunea. Dupa, am avut prima emisiune despre moda din Romania, la Tele 7ABC, in 1994, se numea “Style”, avea jumatate de ora si dura 4 zile la montat. In acelasi timp, am preluat si rubrica de moda a lui Cristian Crisbasan din ziarul Cotidianul si am dublat-o. Inca consider aceasta rubrica una dintre cele mai frumoase pagini de moda facute la noi. Dupa aceea am fondat Curentul, am fost senior editor, timp de 6 luni. Din 1999 m-am apucat de Tina R, timp de 7 ani, perioada in care a fost cel mai bun brand romanesc de confectii. Era o stare pe care orice designer din lume si-ar dori-o, eu nefiind designer, dar lucrand cu colectivul de designeri, dadeam ok-ul pe tot ce intra productie. Daca stateai 5 min pe orice strada din Bucuresti, nu exista sa nu gasesti cel putin 10 oameni care purtau Tina R. Asta e visul oricarui creator. Si de aici au fost multe inovatii : primele campanii de imagine din Romania, primele concursuri din Romania, eram specializat in premiere. In 2006 TinaR si-a schimbat orientarea, a mers foarte mult pe import, moment in care am renuntat la acest proiect.

  1. Cum ai decis sa pui bazele Avanpremiere Fest?

Eram director artistic al festivalului de la Iasi timp de 10 ani, dupa am facut Clujul. Ca si concepte, intai a fost ,,Best New comers”, un show dedicat exclusiv noilor designeri, care a ajuns la 8 editii si se facea la teatrul National. Dupa, am inceput Avanpremiere Fest care dura 3 zile, dar au fost probleme, neputand exista decat un singur festival in Bucuresti, si de aceea, l-am transformat intr-o gala. Initial, gala in care erau prezenti designeri noi descoperiti si designerii consacrati venea ca o revolutie a ideii de show de moda, totoul era particularizat, scena, culisante, existau scene rotative de 16 metri, trape si totul se facea numai cu urmaritori mobili (nu lumina fixa, afara numai Vuitton avea asta). In plus, existau elemente de grafica, sculptura, workshopuri, video-tot timpul a fost o zona de explorare.

  1. De la ce idea a pornit Soirees de la Mode?

Soirees de la Mode a fost gandit ca o completare a Avanpremiereului, gandit ca un show de camera, de aceea facut intotdeauna la Hilton. Initial, a fost gandit ca un show monobrand, dupa aceea a evoluat in 2 branduri, un designer  tanar si unul consacrat. Ideea Soirees-ului cu tema mi-a venit in momentul in carea m aflat de sinuciderea lui Alexander McQueen si am ales ca tema influenta lui asupra modei. A urmat Agnes, Wilhelmina, Futurismul in moda, Minimalism vs Maximalism, iar acum lucrez pentru urmatoarea editie care se va numi: “Noua eleganta in memoria Audrey Hepburn”. In pregatirea showului discut cu designerii toate detaliile showului: muzica, personaje, analizam colectiile; sunt un consilier general si in fotografie si in branding si in moda propriu-zisa.

  1. Povesteste-ne despre proiectele in care esti implicat in prezent

Lucrez la proiectul Fashion Ten –descoperirea fotografilor si punerea in evidenta prin crearea tuturor conditiilor: model, design, make up, hair, ei trebuie sa vina doar cu conceptul, iar limita este de 10 pe an. De asemenea, vreau sa refac Best New Comers in toamna, Avanpremiere in mai, Soirees de la Mode pe la jumatatea lui feb sau jumatatea lui martie in functie de plecarea mea la Paris.

  1. Care consideri ca este cea mai mare realizare profesionala a ta?

Fiecare dintre ele a fost. Prima emisiune de moda din Romania, cea mai complexa grila de programe din istoria radiourilor independente, paginile din Cotidianul, Tina R, showurile de la Paris la care am participat. Credeam ca stiu aproape tot despre moda pana am ajuns acolo si mi-am dat seama ca de fapt stim foarte putin.

  1. Ce designeri admiri?

Haider Ackermann, Alber Elbaz pentru Lanvin, Dries van Noten, Hussein Chalayan. In medie vad cam 50 -55 de showuri pe sezon. Studiez backstage: make up, hair, proiecte de lumini, stau la repetitii, cum se lucreaza cu modele, muzica in raport cu miscarile. Seara imi fac reanalizarea showurilor, selectand pozele, iar a doua zi compar analizele mele cu publicatiile mari precum: Le Monde, Le Parisien, Le Figaro, vad aportul analizei mele vs raportul analizei lor, apoi urmeaza saptamanalele.

  1. Care este ,,your biggest fashion dream?”

In general nu visez, ma bucur de ceea ce apare si rafinez ce apare. Imi place foarte mult partea cu show-urile, cu toate ca este foarte obositor. Mi-a placut cand am lucrat cu Ingrid pentru show-ul laParis. Imi place sa descoper designeri. Imi place foarte mult sa lucrez cu Simona Semen, cu Natalia Vasiliev, am lucrat bine cu Iris Serban, deci in general am instict. Sunt oameni extraordinari, daca ai sansa sa discuti cu ei, sunt niste artisti, ma bucur ca nu lucrez cu oameni fabricati si chiar cred ca sunt buni. Treaba mea e sa-i aduc in prim plan mai departe. In zona de fashion, toti cei pe care am pariat au fost numarul 1 si apoi s-au instalat in sistem. Exista o crestere, cresc si dupa se desprind. Ceea ce am invatat din chestia asta este ca nu se pot aplica ecuatii. Toti sunt unici si au trasee unice, iar daca incerci sa-i bagi in tipare nu faci decat sa-i omori. Si sunt multi care fac asta; au 3-4 idei si le aplica non-stop. Lipsa de informatiei este la fel de daunatoare ca suprainformatia si in momentul acesta exista o suprainformare si nimeni nu are resurse sa gestioneze aceasta criza.

  1. Care este parerea despre moda romaneasca?

Situatia este dramatica, dar m-am obisnuit cu asta. Sunt elemente surpriza care fac rau modei romanesti. Targurile din Romania, dupa parerea mea, au creat o falsa idee de supravietuire, in randul tinerei generatii si false solutii de a construi ceva ieftin. Asta nu mai inseamna design, inseamna multe compromisuri, a face chestii fara idei, a face simplu. Asta nu are legatura cu minimalismul – multi dintre ei au o criza de idei. Pentru a face ceva minimal tre sa ai foarte bine organizat sistemul. De asemenea, sustinerea media este foarte mica pentru designerii romani. E un snobism crunt! Toata lumea vorbeste numai de designerii de afara, iar la noi sunt luati in considerare doar prietenii.

Credit photo : Vali Barbulescu, Zoltan Lorencz, Cristi Floriganta, Remus N Photography

Recommended Posts

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.