Adrian Remus - Despre Yoga in Romania

Ce inseamna Yoga, de ce o sa practicam, cum si ce beneficii ne aduce acest stil de viata. Despre acest lucruri am vorbit cu Adrian Remus, instructor la scoala Yoga Romania:

1. Povesteste-ne putin despre scoala Yoga Romania.
Scoala Yoga Romania a fost infiintata ca un omagiu adus lui Mircea Eliade, la inceputul lui 2017.
Colega mea, Daiana Radulescu, a fondat aceasta scoala in urma celor 2 ani si jumatatede studii in India, la AshramulShriKali. Acolo, Mircea Eliade era deosebit de elogiat de gurul scolii, pentru superbele opere academice in stiinta Yoga. Trebuie sa intelegem ca desi Romania este o tara blanda, aparent stearsa din istoria Europei, ea a afectat pasiv viata sociala a Occidentului timp de multe secole.

In sfera stiintei Yoga, Romania a avut o influenta colosala in aceasta lume, prin lucrarile lui Mircea Eliade, ce a petrecut 3 ani in India – 3 ani de studii, dar si de practica a āsanelortraditionale. Cartea lui Mircea Eliade, Yoga, nemurire si libertate, a facut din Rishikesh un loc popular pentru yoga, astazi cunoscut in intreaga lume.
Merita sa citim aceasta cartea minunata pentru ca ea explica lumii crestin-ortodoxe similaritatea ideologiei Yogaicu praxisul sau (cultura practica). De fapt, filozoful nostru a reprezentat un canal unic ce a expus nu doar in Romania, ci in fata intregii lumi, seriozitatea, frumusetea si cultura Yoga autentica. In anii ’70, Yoga a revenit in lumea occidentala datorita lui Mircea Eliade. Romanii vor beneficia mai mult daca se vor apleca asupra intelegerii si interpretarii lui Eliade asupra acestei stiinte, decat daca isi vor apleca urechea asupra tendintelor actuale despre Yoga din lumea occidentala. Si asta pentru ca Mircea Eliade are o conceptie mult mai bogata, mai profunda, despre stiinta Yoga. Cultura Yoga din America este centrata pe fizicalitate si prea limitativa pentru romani. Caci romanii inca mai au o cultura a familiei ca nucleu al socitatii si nu si-au pierdut respectul fata de crestinism si traditiile acestuia. In acest fel, romanii sunt mai aproape de ideologia Yoga practicata in forma sa nemodificata din India straveche. De unde si numele scolii : Yoga Romania – adica o Yoga autentica pentru orice roman, pentru orice urmas al lui Mircea Eliade.

2. Unde te-ai specializat in Yoga ?
Desimai practicasem āsane pana atunci, nu magandisemniciodata ca voi deveni profesor. Insa toate de intampla la momentul oportun, sau nu se intampla deloc. In cazul meu, dupa am cunoscut-o pe Daiana predand la Yoga Romania, interesul catre acest stil de Yoga Traditionala© mi-a crescut foarte mult. Asa ca am decis sa ma dedic intru totul acestei stiinte timp de trei luni. Am ajuns la acelasi ashram ca si Daiana, numit ShriKaliAshram, al carui Maestru este Shri Bhagavan Anantha Natha, caruia ii multumim nespus pentru tot ajutorul constant pe care ni-l ofera cu scoala din Romania.  Practic, noi predam sistemul lui. Iar el preda un sistem universal – caci oamenii sunt, in esenta, spirit. Este un sistem de Yoga diferit de oricare altul, iar in tara este unic. Si asta pentru ca Bhagavan este un profesor cu totul special, fiind erudit in sanscrita, in matematicamantrelor, deci in studiul aprofundat al Vedelor (textele sacre ale Indiei), adica in metafizica.

Acestor atuuri ale sale i se adauga si faptul ca provine dintr-o familie tantrica, in care idelologia Infinitului si practicile si ritualurile ‘fizice’ au mers mana in mana, impletindu-se constant in viata sa, de mai bine de 50 de ani.
Astfel ca astazi, la Yoga Romania, in loc sa facem ce fac alti profesorii de yoga din lume, adica sa reinventam roata, noi ne rezumam, daca asta se poate numi rezumat, la a preda Yoga ca pe un sistem complet, ca pe o stiinta milenara, ce vine sa salveze fiinta umana din orice capcane ale lumii finite. E bine ca oamenii sa inteleaga ca āsanele (posturile) sunt doar o parte a stiintei Yoga. Pe langaāsane, exista corpul stiintific, ideologic, toata hermeneutica specifica acestui sistem. Este foarte mult de studiat, pentru cine este interesat. Partea fizica este un mic aspect – primulaspect pentru a putea deveni cu adevarat liberi in a rationa corect, in a intelege lumea etc.
De aceea, in acest sistemtraditionol,impletimāsanele si meditatia, cu partea teoretica.

3. De ce ar trebui sa apelam la Yoga in timpul liber?
Yoga este precum un kit-medical, o trusa medicala completa. Deci Yoga devine un instrument de fine tuning, adica de reglaj extrem de fin al intregului nostru organism. Practicandāsanele, restabilim echilibrul intre organele interne, de exemplu inima, ficat, rinichi etc., si sistemele mai exterioare, cum ar fi sistemele muscular si osos. Prin āsaneleYogaiTraditionale, o persoana isirecalibreaza corpul in mod regulat.

Deci practica Yogai:
• ne optimizeazaperfect structuraosoasa,
• ne repozitioneazacorectsistemulmuscular,
• ne eficientizeazafunctionareaorganelor in interiorul corpului,
• ne intensificasistemuluirespirator etc.

In acest proces, individul isimentineintregul organism intr-o forma optima si evita atrofierile de orice fel.
Neutilizarea anumitor organe sau muschi duce la pierderi organice si la pierderi de potential energetic.
Asa ca practicarea constanta a acestei serii de āsane pe care o predam, impreuna cu pranayama si bandhas specifice, ne tine organismul sanatos si intr-o stare de bine permanent – coordonat si optim. Acest lucru se reflecta fizic, dar si psihic.

4. Care sunt principalele trei beneficii oferite de Yoga?
Practica āsanelor din Yoga iti optimizeaza intregul sistem corporal. Optimizarea sistemului corporal itiofera o ergonomie perfecta, adica o coordonare perfecta a sistemului osos si muscular, si astfel apare eficienta utilizarii energiei in avantajul tau. Astfel, avem parte de energie proaspata, prin oxigenarea totala a organismului nostru, esentiala pentru sanatate si in special pentru calitatea celulei umane, care este fundamentul sanatatii umane.
De asemenea, vorbim si despre o eficienta maxima a creierului. Noul oxigen introdus in corp stimuleaza fiecare celula din corp si din creier (prin respiratie yoghina, adica niste exercitii specifice prin care reinvatam sa respiram corect). Toti acesti factori te fac sanatos si puternic, astfel incat sa faci fata anxietatii, stresului, hipertensiunii si consecintelelor acestor afectiuni, numite nevroze.  Insa vreau sa subliniez ca practicarea Yogai sporeste fiecare aspect al vietii noastre. Vorbim aici despre psihologie de calitate, fiziologie de calitate, sociologie de calitate.

Ca sa raspund exact la ce m-ai intrebat, cele trei principale beneficii ale Yogai sunt integrate si absolute, adica ne cuprind intregul sistem : minte, trup, suflet. Si mai ales, ele nu pot fi despartite, fragmentate. Aceste beneficii se reflecta in noi, dar si in exteriorul nostru, in relatiile cu mediul inconjurator, in relatiile cu alte situatii, cat si in relatiile cu alti oameni. Noi suntem doar punctul de plecare…

5. Ce implica aceste exercitii?
Este impropriu sa folosim termenul de exercitii. Āsanele au fost interpretate gresit ca exercitii din cauza populatiei din Statele Unite ale Americii, din cauza maselor. Āsana nu inseamna exercitiu. Āsana inseamna un instrument exact de recalibrare a sanatatii umane. In spatele āsanelor exista un sistem metafizic extrem de complex, pe care nu oricine il mai poate descifra astazi. Vorbim de matematica cosmica, vorbim de stiintamantrelor, vorbim de sanscrita ca matematica, nu ca lingvistica etc. Noi avem mare noroc cu profesorul nostru din India, care intelege toate aceste aspecte inaccesibile publicului larg sau chiar si celui academic.

6. Daca alegem Yoga ar trebui sa combinam exercitiile si cu un regim alimentar sanatos ?
Chiar daca alegem sa NU practicam āsane, tot ar trebui sa avem o dieta sanatoasa. Ar fi si mai bine daca am combina practica din Yoga cu o dieta corespunzatoare.Dar daca ai o dieta precara, te poti folosi de Yoga pentru a reface prejudiciul adus de acea dieta.

7. Cat de des trebuie sa practicam Yoga ?
Āsanele din Yoga sunt ca un masaj activ – cu cat le faci mai des, cu atat corpul tau este recompletat cu energie si cu experientastarii de bine. Este la fel ca si somnul, trebuie sa iti iei timp pentru sinele tau, departe de bombardarea lumii exterioare prin organele senzoriale – bombardarece se reflecta in emotiile si in mintea ta. Pentru a iesi din aceasta situatie, este important sa itigasesti un spatiu sacru pentru tine. Doar asa iti vei putea reseta corpul, emotiile, mintea. Astfel, vei reaparea ca o persoana integrata (opusul fragmentarii despre care vorbeam mai devreme) si integra.

Minimul practicii Yoga este de 2 ori pe saptamana.
De 3 sau 4 ori este esential si de dorit.
Iar a practica Yoga zilnic este excelent.
Nu te uita la Yoga ca la un to-do, ca la o obligatie, ca la o sarcina…
Uita-ta la Yoga ca la un cadou pentru tine !

8. Acest tip de cursuri este destinat unui anumit stil de viata, unei anumite tipologii de oameni ?
Optimizarea corpului, cu toate aspectele sale interne si externe, nu a fost niciodata specifica unei comunitati, unui sex sau unei varste anume. Yoga nu are aceste specificitati si nu se adreseaza unei categorii anume de oameni.
De fapt, ea invata oamenii sa renunte la toate ideile si constructiile mintale prin experientele sale meditative.
Doar asa putem permite Sinelui adevarat sa se exprime. In sistemul nostru de Yoga Traditionala, respiratia, āsanele si meditatiaformeaza toate un proces integral. Yoga este utila pentru toata lumea din lume.
De fapt, in India, dansatorii, muzicienii, ganditorii, liderii, femeile, barbatii si copiii folosesc stiinta Yoga pentru a se recalibra, pentru a se optimiza complet.

9. Stim ca aceasta practica este benefica pentru sanatate, care sunt principalele afectiuni si probleme pentru care Yoga vine in ajutor ?
Practicarea Yogai ajuta la eliminarea multor probleme de sanatate, asa este. Daca aceste probleme de sanatate nu sunt adresate la timp, adica in fazele lor incipiente, ele vor evolua si se vor transforma in boli. Yoga elimina anxietatea, stresul, hipertensiunea arteriala. Ea face sa dispara foarte usor problemele sexuale si cele psihologice.

Pentru ca ne reechilibreaza hormonii si sistemul endocrin, este foarte bine sa apelam la Yoga Traditionalapentru a slabi in mod organic. Yoga ne ajuta sa scapam chiar si de astm, anorexie, bulimie si de tot felul de fobii.
Si sa nu uitam principala afectiune de care sufera 98% din cei care vin la cursurile noastre de Yoga din Bucuresti: durerile de spate. Cei mai multi au afectiuni ale coloanei (spondiloze, sciatica etc.). Toate acestea se vor remedia prin Yoga, trebuie doar sa avem rabdare si sa venim constant.

10. De ce Yoga este pasiunea ta, ce iti place cel mai mult la aceasta practica?
Yoga Traditionala este pasiunea mea pentru ca Yoga este stiinta relaxarii totale, pentru ca se reflecta in toate aspectele vietii, pentru ca face parte dintr-un sistem organic complet – un sistem care nu mai are nevoie de nimic din exterior.  Cred cu convingere ca tot ceea ce este cu adevarat traditional este valoros si este atemporal, adica nu are nevoie sa se adapteze sau sa se raporteze unei anumite perioade de timp.

Recent Posts
Comments

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.